FIETSKLEDING KOPEN

Bij Dress2Bike vind je alles om je van top tot teen aan te kleden voor een rit op de racefiets of mountainbike: fietskleding van Nalini, AGU en Rogelli. 

Onmisbaar voor de sportieve fietser is een goede set fietskleding. Maar voordat je goede en kostbare fietskleding gaat kopen, is het belangrijk om het een en ander over fietskleding te weten. Wanneer draagt je wat bijvoorbeeld? Net als bij veel andere sporten is het van belang dat je bij fietsen verschillende lagen wielerkleding draagt, al naar gelang het seizoen. Dit heet ook wel het 3-lagen-systeem, waarbij je er op moet letten dat alle lagen ademend en vochtregulerend zijn. Hieronder een aantal belangrijke fietskledingtips.

BOVENKLEDING

1e laag


Vaak vergeten, maar van niet te onderschatten belang: onderkleding. Deze onderlaag (zweetshirt of ondershirt) zit uiteraard direct op de huid en moet het transpiratievocht afvoeren naar de tweede laag. Uit gemak wordt nog wel eens een katoenen t-shirt uit de kast geplukt om onder het fietsshirt, maar dat is vragen om problemen. Katoen houdt immers vocht vast en dat heeft in herfst- of winterachtige omstandigheden een onprettig afkoelend effect. Onderkleding, ook wel technisch ondergoed genoemd, is er in verschillende uitvoeringen voor de meest uiteenlopende weertypen.

2e laag

Als tweede laag draag je een fietsshirt of jersey, dat zorgt voor de warmteregulatie en verdamping van het transpiratievocht aan de oppervlakte. Die laatste eigenschap kom je uiteraard tegen in zomerse fietsshirts met korte mouwen en de eerste in shirts met lange mouwen voor de koudere dagen. Deze shirts zijn in de regel ook licht gevoerd meteen fleecestof. In beide gevallen geldt dat een fietsshirt goed moet aansluiten op het lichaam en de fietsbroek. De pasvorm en het draagcomfort worden mede bepaald door de hoeveelheid panden van een fietsshirt. In de regel geldt: hoe meer panden, hoe beter.

3e laag

De laatste laag draag je als de temperaturen flink zakken of als het stevig waait of regent. Belangrijk bij deze laag, een winter fietsjack of een wind- of regenjack, is uiteraard ook de ventilatie en de ademende kwaliteit, want anders kan het transpiratievocht immers niet weg uit de tweede laag en krijg je warmtestuwing. Bij een regenjack is het daarnaast van belang dat je het klein kunt opvouwen en het in de zak van je fietsshirt kunt steken. Winterjacks moeten je natuurlijk warm houden, maar moeten bij voorkeur ook winddicht en waterafstotend zijn.

 

FIETSBROEK

Naast de juiste bovenkleding is een goede fietsbroek van essentieel belang. Het kiezen van de juiste fietsbroek is voor een belangrijk deel afhankelijk van het gebruiksdoel. Iemand die meerdere keren per week langere afstanden fietst, zal andere eisen aan een fietsbroek stellen dan een fietser die een maal per week een rondje rond de kerk trapt. Belangrijk bij een fietsbroek zijn de kwaliteit van de gebruikte stoffen en de zeem. De wat duurdere fietsbroeken zijn in de regel ontwikkeld voor de wat langere afstanden.

En ook hier geldt: hoe meer panden een broek heeft, hoe beter de pasvorm en het comfort. Hecht je aan comfort kies dan sowieso voor een fietsbroek met bovenstuk, het bibshort. Dat bretelachtige bovenstuk, de bibs, houdt de broek goed op zijn plaats en voorkomt dat de zeem gaat verschuiven en irriteren. Bibs vind je ook op de lange fietsbroek, die bibtight heet. Deze broeken zijn ideaal onder herfstachtige of winterse omstandigheden en zijn in de regel ook licht gevoerd met fleecemateriaal. Ook zou je kunnen overwegen om op de frissere dagen met arm- en beenstukken te fietsen. 


Die fietsbroek zeem is misschien wel het meest belangrijk als het om comfort gaat, want met de juiste zeem voorkom je zitvlakproblemen. Bij een zeem is de dikte (dikker op de plekken waar het nodig is) van belang, maar ook een naadloze constructie en een bepaalde mate van elasticiteit. Daarnaast moet een broekzeem een goede vocht- en warmteregulerende functie hebben. Klik hier voor meer informatie over de verschillende zemen van Nalini en hier voor de zemen van Rogelli.

 

 

  • Rogelli fietskleding
  • AGU
  • Löffler
  • Alé Cycling
  • Ass Savers
  • Hornit
  • Muc off
  • Ettix
  • Sigma
© 2011 - 2024 Dress2Bike | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel